今天的我 發表於 2015-10-7 20:20:55

無聊, 報警真係無撚用!

我半年前車過两個客,到咗目的地之後唔俾錢, 報警之後都係冇撚用, 今日收到一封所謂的“勸喻通知書”, 話無野可以繼續跟進, 至於車資,叫我自己去民事索償,激氣, 搞到我連過海隧道費都亏埋。

今天的我 發表於 2015-10-8 17:57:48

neway2003 發表於 2015-10-8 15:20
民事就民事 继续追

民事點搞呢? 我未搞過! 我原本以為警察會幫我追埋, 估唔到要自己搞!

neway2003 發表於 2015-10-8 15:20:45

民事就民事 继续追

sam299 發表於 2015-10-9 22:31:03

今天的我 發表於 2015-10-8 17:57
民事點搞呢? 我未搞過! 我原本以為警察會幫我追埋, 估唔到要自己搞! ...

司機收多錢係刑事

乘客唔俾錢係民事
真係咁奇怪
仲成世界!!!!!!!!!!!!!

古大山 發表於 2015-10-10 21:51:14

新仔司機遇著個新仔差佬..... :dizzy:
當時就要提出收銭先
收多左..... 個司機好大鑊
比個乘客走左去
點追????.    :dizzy:

neway2003 發表於 2015-10-11 13:42:13

今天的我 發表於 2015-10-8 17:57
民事點搞呢? 我未搞過! 我原本以為警察會幫我追埋, 估唔到要自己搞! ...

未试过 我都有三单未处理(懒) 大概是先到警署取得对方资料 再去小额裁判处填野 你可以填多D 譬如追讨期间的时间损耗......... 但是 对方承认没给车资吗 承认就好办

今天的我 發表於 2015-10-15 10:45:34

揸着小額錢債的入禀纸去警署申請對方的个人資料, 點知個差佬要 40個工作日后才會俾到我, 有鬼用咩! 交返比小額錢債的入禀纸的最後限期是10月23日, 啲差佬搞到我入禀唔成功!仲死話程序係咁, 真係比佢激死!

古大山 發表於 2015-10-16 17:39:24

今天的我 發表於 2015-10-15 10:45
揸着小額錢債的入禀纸去警署申請對方的个人資料, 點知個差佬要 40個工作日后才會俾到我, 有鬼用咩! ...

唯有等啦!
追數期係有 6 年
一於追到佢甩褲 ~。   :P

古大山 發表於 2015-10-16 17:44:01

今天的我 發表於 2015-10-15 10:45
揸着小額錢債的入禀纸去警署申請對方的个人資料, 點知個差佬要 40個工作日后才會俾到我, 有鬼用咩! ...

你張入稟紙趕唔切
第日攞過張就得啦!。   :P

大力哥 發表於 2015-11-21 21:46:08

個客走左未? 走左報警真係冇咩用
係我就未俾錢點都唔會俾佢走, 警察黎到佢唔俾錢就可以拉佢
頁: [1]
查看完整版本: 無聊, 報警真係無撚用!

重要聲明:「香港的士論壇」是以即時上載留言的方式運作,「香港的士論壇」對所有留言的真實性、完整性及立場等, 不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者 個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實 性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本 論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限, 故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。「香港的士論壇」有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫誹謗、人身攻擊、自問自答、開名、開車牌的言論,敬請自律。
警 告 : 本 物 品 內 容 可 能 令 人 反 感 , 不 可 將 本 物 品 派 發 、 傳 閱 、 出 售 、 出 租 、 交 給 或 出 借 予 年 齡 未 滿 18 歲 的 人 士 或 將 本 物 品 向 該 等 人 士 出 示 、 播 放 或 放 映 。