今天的我 發表於 2014-9-14 08:58:42

結果會係點?

因前面有車泊係度,我抽頭向左cut出,點知有架貨van使至,話我撞到佢,我見兩車均無損毀及踫撞痕跡,提出300元和解,佢亦同意,我和佢均在警察記事本中簽名作實,點知到我和佢另寫一份和解協議時卻不同意,結果現在交給警察繼續查,請問各位C兄,這种情況,最終結果會係點?謝謝!

username 發表於 2014-9-14 11:47:19

若果沒有交通意外,祇是雙方搶線入,互相急煞後,睇過冇傷無爛,何解由來會驚動差大哥,既然差人到場,發現沒有需要交通部協助,雙方和解便沒事了,又怎會要問,有何需要跟進,唔明,暫時當無嘢發生過喇.

今天的我 發表於 2014-9-14 14:05:47

username 發表於 2014-9-14 11:47
若果沒有交通意外,祇是雙方搶線入,互相急煞後,睇過冇傷無爛,何解由來會驚動差大哥,既然差人到場,發現 ...

所以我唔明對方想點,我已經愿意出300元作為和解代價,以求盡快息事宁人,但對方卻反口,咁小事,想吃我"車"?

古大山 發表於 2014-9-14 16:32:44

既然在差佬手中簽了和解紙
做乜架床疊屋又寫過張
不解????.    :dizzy:

username 發表於 2014-9-14 17:47:49

今天的我 發表於 2014-9-14 14:05
所以我唔明對方想點,我已經愿意出300元作為和解代價,以求盡快息事宁人,但對方卻反口,咁小事 ...

沒有碰撞,衹是需要煞車,若差人問過,清楚沒有傷者,一般做法係,田鷄過河,各行各路,各有各撐,我相信,左視作沒有交通意外,亦不須簽乜嘢和解書,你若然企硬,可以不理對方如何無理取鬧,亦不用作任何賠償.

今天的我 發表於 2014-9-14 17:58:29

古大山 發表於 2014-9-14 16:32
既然在差佬手中簽了和解紙
做乜架床疊屋又寫過張
不解????.

差佬手中的和解紙,差佬要帶走,而我要佢簽多份和解紙是要交比車行。

今天的我 發表於 2014-9-14 18:05:29

username 發表於 2014-9-14 17:47
沒有碰撞,衹是需要煞車,若差人問過,清楚沒有傷者,一般做法係,田鷄過河,各行各路,各有各撐,我相信 ...

佢咬住我是cut出,而佢行緊,我知我的位置輸左,所以我愿意出300元和解以息事宁人,點知條友玩嘢,搞到要報警。

username 發表於 2014-9-14 18:14:53

各師各法,亦可能唔同環頭,有唔同做法,依照小弟記憶所及,之前曾經報告衙門,差役到塲,即要決定有沒有傷者,或使唔使叫白車,差役亦好快要雙方泊埋一便,自行解決,唔會要取走任何和解書噃!

古大山 發表於 2014-9-14 19:36:17

你份按金..... :dizzy:

今天的我 發表於 2014-9-14 20:26:44

古大山 發表於 2014-9-14 19:36
你份按金.....

C兄,唔好嚇我啊!咁都要殺按?
頁: [1] 2
查看完整版本: 結果會係點?

重要聲明:「香港的士論壇」是以即時上載留言的方式運作,「香港的士論壇」對所有留言的真實性、完整性及立場等, 不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者 個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實 性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本 論壇受到「即時上載留言」運作方式所規限, 故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。「香港的士論壇」有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫誹謗、人身攻擊、自問自答、開名、開車牌的言論,敬請自律。
警 告 : 本 物 品 內 容 可 能 令 人 反 感 , 不 可 將 本 物 品 派 發 、 傳 閱 、 出 售 、 出 租 、 交 給 或 出 借 予 年 齡 未 滿 18 歲 的 人 士 或 將 本 物 品 向 該 等 人 士 出 示 、 播 放 或 放 映 。